Brut Auxerrois
€9 incl. btw voor een 37,5 cl-fles.
Ingrediënten:
druiven (Auxerrois), suiker, conserveermiddelen: sulfieten E224 en stabilisator.
Bevat verwaarloosbare hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, eiwitten en zout.
Bevat sulfieten
Per 100 ml
E: 285 kj / 69 kcal
Koolhydraten: 0,4 g
Waarvan suikers: 0,34 g
11,5 % vol.
Gemaakt volgens de méthode traditionnelle, net zoals in de champagnestreek.
Dat betekent dat de stille wijn, van zodra die helder is, aangerijkt wordt met 20 g suiker/liter en opnieuw tot gisten wordt gebracht met een gist uit Epernay en ‘sur latte’ wordt gelegd voor een periode van minstens 12 maanden op een constante temperatuur van 14°C.
Geleidelijk aan vormt zich een druk in de fles van zo’n 5 Bar. Meer dan tweemaal de druk in je autoband! Om veiligheidsredenen gaan we niet hoger.
Aangezien we alles met de hand doen is het gevaar te groot om bij het ontploffen van een fles lichamelijke schade op te lopen.
Na maandenlang wachten verhuizen de flessen uiteindelijk naar de pupitre, waar ze wekenlang met de hand gedraaid worden om uiteindelijk met de kop omlaag uit te klaren. Dan worden ze per 8 flessen afgekoeld en worden de stoppen met het bezinksel bevroren.
Dan volgt het ‘afschieten’ waarbij de vuile prop de flessenhals verlaat.
Het lege deel wordt vervolgens aangevuld met een voorheen geopende fles.